ΚΕΙΜΕΝΟ: Η ιδιωματική γλώσσα ενός νέου κόσμου
Α1. Ο συγγραφέας ασχολείται με τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική γλώσσα σε μια παγκόσμια κοινωνία διευρυμένης χρήσης της τεχνολογίας και των όρων που αυτή χρησιμοποιεί έχοντας ως βάση την αγγλική γλώσσα. Επισημαίνει ότι οι όλες οι γλώσσες έχουν πρόβλημα εξ αιτίας της χρήσης της εικόνας στην επικοινωνία. Ειδικά όμως η ελληνική κινδυνεύει περισσότερο, γιατί εισρέουν σ’ αυτή και ξένοι όροι αυτής της τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι άνθρωποι έχοντας ως πιο εύκολο τρόπο επικοινωνίας την εικόνα αδιαφορούν για τη χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου και οι επιπτώσεις από αυτό για την ελληνική γλώσσα θα είναι μεγαλύτερες.
Β1. α. Σ
β. Σ
γ. Λ
δ. Λ
ε. Σ
Β2. Χρησιμοποιεί τα παραδείγματα του Πούσκιν, του Σολωμού και του Σεφέρη, για να αποδείξει ότι η ξενογλωσσία (δηλαδή η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας) δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική γλώσσα.
Β3. α. ανεμπόδιστη, κατανοητό, χρησιμοποιώντας, ευχαρίστηση, παράξενων/διαφορετικών
β. αποβολή, συλλογικής, συγκεντρώνεται, αρχικά, ενδυναμώνεις
Β4. α. συμβολικό της φωτοστέφανο, γλωσσικού κεφαλαίου
β. Έχει τίτλος.
Έχει επίκαιρο χαρακτήρα
Είναι δημοσιευμένο σε εφημερίδα.
γ. φωτο»-εικόνες, εικονοποιώντας, τεχνοεπικοινωνιακή, τηλε-προκόψεις, τηλε-αναδειχθείς
Γ1. Με την παγκοσμιοποίηση, την ανάπτυξη της επικοινωνίας μέσω της τεχνολογίας και την υπερίσχυση συγκεκριμένων γλωσσών οι εθνικές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, δέχονται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες συντελούν στην αποδυνάμωση ή την εξαφάνισή τους. Με δεδομένο το παραπάνω να εξηγήσεις ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν την ελληνική γλώσσα και πώς νομίζεις ότι μπορεί να προστατευτεί από αυτούς; (400-500 λέξεις).
Πρόλογος
Η κάθε κοινωνία ανθρώπων χρησιμοποιεί τη γλώσσα ως όργανο για να επικοινωνούν αυτοί μεταξύ τους. Η γλώσσα είναι μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του ανθρώπου και σε κάποιες κοινωνίες αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να αποδώσει τις ακρότατες λεπτομέρειες της σκέψης.
Μία από τις πιο εξελιγμένες γλώσσες του πλανήτη μας είναι η ελληνική γλώσσα. Έχει μία ιστορία χιλιετιών, έχει γίνει μία επεξεργασία σ’ αυτήν που μπορεί να αποδώσει οτιδήποτε σκέφτεται ο άνθρωπος και γι’ αυτό επηρέασε τις περισσότερες γλώσσες του Δυτικού Κόσμου.
Η ελληνική γλώσσα είναι ένας ανεπανάληπτος θησαυρός, μία παρακαταθήκη για όλα τα έθνη της Οικουμένης. Παρ’ όλα αυτά όμως σήμερα παρατηρούμε πως η γλώσσα μας παραμελείται, υποβαθμίζεται και σιγά σιγά εγκαταλείπεται από τους ίδιους τους Έλληνες. Η ελληνική γλώσσα δέχεται μία επίθεση συρρίκνωσης ή αφανισμού της από άλλες κυρίαρχες γλώσσες και δυστυχώς οι Νεοέλληνες δεν μπορούν να αντισταθούν.
Κύριο Θέμα
[1] Κίνδυνοι που απειλούν την ελληνική γλώσσα
- Οι γλώσσες των μεγάλων πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά κρατών, που επιβάλλονται με τα προϊόντα τους σε πιο αδύναμα κράτη και ταυτόχρονα αφήνουν τα ονόματα των προϊόντων ως δικές τους λέξεις (Αγγλία, ΗΠΑ, Γαλλία)
- Ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός των παραπάνω κρατών, τα οποία απαιτούν για λόγους συμφέροντος να υπερισχύσουν οι δικές τους γλώσσες έναντι των άλλων εθνικών γλωσσών
- Η πολιτική εξουσία που ως φιλήκουη των ξένων αδιαφορεί να λάβει δραστικά μέτρα κατά των ξενόφερτων λέξεων και των άλλων μηχανισμών διάβρωσης της γλώσσας μας. Παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, δεν μιλάει στη δική του, ελληνική γλώσσα
- Απόρροια αυτής της αδιαφορίας είναι η παρεχόμενη εκπαίδευση να υποβαθμίζει τη γλώσσα μας και να ενισχύει εκείνους τους μηχανισμούς, οι οποίοι ισχυροποιούν τις ξένες κυρίαρχες γλώσσες
- Η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία με την ανοικτή επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, η οποία γίνεται ή επιβλήθηκε να γίνεται μέσω της κυρίαρχης αγγλικής γλώσσας
- Τα ΜΜΕ (έντυπα και κυρίως ψηφιακά) αδιαφορούν πλήρως για την υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας. Προσπαθούν μάλιστα να την μιγαδοποιούν με ξένες λέξεις για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους
- Αδυναμία των πνευματικών ανθρώπων να επηρεάσουν την κοινή γνώμη για την αξία της ελληνικής γλώσσας. Πολλοί από αυτούς γίνονται συνεργάτες των ξένων και αποδεικνύονται θιασώτες των γλωσσών τους
- Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν μπορεί να αντιληφθεί την αξία της γλώσσας του και γι’ αυτό την εγκαταλείπει σαν να είναι ένα σκουπίδι για πέταμα (π.χ. καταστηματάρχες, έμποροι, ξενοδόχοι, σουβλατζήδες κ.λπ. όλοι θα ονομάσουν την επιχείρησή τους με ξένο όνομα και τα προϊόντα τους θα τα βαπτίσουν με ξενικά ονόματα) κ.ά.
[2] Προτάσεις για προστασία και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας
Για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε και να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας, θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε την αξία της. Αν γίνει αυτό, τότε μπορούν να ασκηθούν πιέσεις σε όλους εκείνους που την υποβαθμίζουν και την υποσκάπτουν.
Αν π.χ. ο πρωθυπουργός δεν μιλάει τη γλώσσα στο εξωτερικό ως ο πρώτος πρεσβευτής στο θέμα το γλωσσικό, τότε πρέπει να πεισθεί πρώτος αυτός να αλλάξει στάση.
Αν το Υπουργείο Παιδείας παραμελεί την καλή εκμάθηση της γλώσσας μας στα ελληνόπουλα, τότε απαιτεί κάποιος να αναπροσαρμοστούν τα προγράμματα εκπαίδευσης.
Αν οι καταστηματάρχες έχουν ξένα ονόματα στα μαγαζιά τους, τους υποχρεώνει η κεντρική εξουσία μέσω της νομοθεσίας να γράφουν την ονομασία του μαγαζιού τους πρώτα στα ελληνικά και μετά συμπληρωματικά όπως θέλουν.
Όσο και αν οι προτάσεις αυτές ηχούν παράξενες, νομίζω ότι είναι οι μόνες ενδεδειγμένες στην επικρατούσα κατάσταση.
Η αδιαφορία του κράτους, του Υπουργείου Παιδείας, των ανθρώπων του πνεύματος και τόσο άλλων ισχυρών οικονομικά παραγόντων μεταθέτει το πρόβλημα στον καθένα απλό αλλά μορφωμένο άνθρωπο να βρει όποιον τρόπο μπορεί για να υπερασπίσει τη γλώσσα του, που αποδεικνύει αυτοσεβασμό και υπερηφάνεια για τον θησαυρό που κατέχει.
Επίλογος
Οι Νεοέλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πρώτα την αξία που έχει η ελληνική γλώσσα, όχι μόνον για τους ίδιους αλλά και για όλον τον Κόσμο. Αν αυτό δεν γίνεται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος και της κρατικής μηχανής, τότε η υπόθεση της υπεράσπισής της εναπόκειται στον καθένα μας προσωπικά, συναισθανόμενοι την ιστορία της, την αξία της και του χρέους μας απέναντι σε γενεές προγόνων που μας την παρέδωσαν ως θησαυρό προς φύλαξη.