1. ΚΕΙΜΕΝΟ

Το παρακάτω κείμενο είναι μια δημοσιογραφική είδηση που σκοπό έχει να παρουσιάσει την «καταναλωτική υστερία» των Αθηναίων, όταν έγινε γνωστό το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ.

 

Καταναλωτική υστερία

 

Πρωτοφανής καταναλωτική υστερία κατέλαβε τους Αθηναίους προκειμένου να προμηθευτούν γαλακτοκομικά προϊόντα, εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα που είχαν παραχθεί πριν από το Πάσχα. Η αναταραχή που επικράτησε ήταν τόση, ώστε χρησιμοποιήθηκε και αστυνομική δύναμη, για να καθησυχάσει τους πανικόβλητους πολίτες.

Από τις 6 το πρωί ατέλειωτες ουρές καταναλωτών είχαν παραταχθεί έξω από τα «σούπερ μάρκετ». Είχαν φέρει ακόμα και φορτηγάκια και ό,τι μεταφορικό μέσο διέθεταν για να φορτώνουν τις προμήθειες!

Όταν στις 8 άνοιξαν οι πόρτες, τα πλήθη έκαναν κυριολεκτικά έφοδο και μέσα σε λίγα λεπτά άδειασαν τα ράφια με παστεριωμένο και κονσερβοποιημένο γάλα και εμφιαλωμένο νερό, δυσπιστώντας, όπως φαίνεται, στις δηλώσεις των αρμοδίων ότι το γάλα που εισάγεται δειγματοληπτικά, και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από το νερό της εταιρείας ύδρευσης. Άλλοι αγόραζαν κονσέρβες με κηπευτικά και κομπόστες, τυριά, βούτυρα και κατεψυγμένα λαχανικά.

Ο συνωστισμός και η αναταραχή που δημιουργήθηκε ήταν τέτοια, που σε ορισμένα «σούπερ μάρκετ» δόθηκε εντολή να κλείσουν οι πόρτες! Σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ καταναλωτών για την προτεραιότητα στην ουρά και μεταξύ καταναλωτών και υπευθύνων των «σούπερ μάρκετ».

Σε λίγες ώρες είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα στα ράφια και τις αποθήκες των «σούπερ μάρκετ». Στις 11.30 το πρωί δεν υπήρχε ούτε ένα κουτί με γάλα σε κανένα «σούπερ μάρκετ» της Αθήνας!

Στο μεταξύ έφτασαν φορτηγά με τα αποθέματα από κεντρικές αποθήκες των πολυκαταστημάτων τα οποία περικύκλωσαν οι αγοραστές και άρχιζαν να κατεβάζουν με τις κούτες τα γάλατα και τα νερά και να τα φορτώνουν. Σ΄ ένα «σούπερ μάρκετ» βιαστικός αγοραστής έπεσε πάνω στην εξωτερική τζαμαρία του «σούπερ μάρκετ», με αποτέλεσμα εκείνη να γίνει θρύψαλα, χωρίς, ευτυχώς, ο ίδιος να τραυματιστεί.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης των γνωστών «σούπερ μάρκετ» Σ…, σημειώθηκε σ’ όλα τα υποκαταστήματα πρωτοφανής κίνηση, εξαπλάσια απ’ ότι συνήθως.

Είναι αδικαιολόγητη αυτή η υστερία, τόνισε, αφού τα τρόφιμα που υπάρχουν στις αποθήκες και αυτά που περιμένουμε να εκτελωνιστούν επαρκούν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στα καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων. Μέχρι το μεσημέρι είχαν πουληθεί όλα τα αποθέματα των ψυγείων σε νωπό γάλα, βούτυρο, τυριά και γιαούρτια παραγωγής των τελευταίων ημερών πριν από το Πάσχα. Οι πωλήσεις των προϊόντων αυτών σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο, που έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 90% στο κέντρο της Αθήνας.

Αντίθετα, στην κεντρική λαχαναγορά, η κίνηση ήταν ελάχιστη. Οι μικρές ποσότητες φρούτων και λαχανικών έμειναν απούλητες. Οι καταναλωτές περιδιάβαιναν τους πάγκους δύσπιστοι και διστακτικοί και δεν αγόραζαν, παρόλο που σε μερικά προϊόντα υπήρχαν ταμπέλες που έγραφαν ότι συλλέχθηκαν πριν από το Πάσχα. Για πρώτη φορά εξάλλου, έπειτα από πολλά χρόνια, δεν υπήρχαν στην Αθήνα πλανόδιοι οπωροπώλες.

 

2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

 

Α. 1. Ποιο είναι το ύφος του κειμένου και για τι είδους αφήγηση πρόκειται ;  

                                  (Μονάδες 10)

 

Α. 2. Ποιος είναι ο τύπος του αφηγητή στο συγκεκριμένο κείμενο και από ποια στοιχεία προκύπτει ;

                                                                 

(Μονάδες 10)    

 

 

Β. 1. Τι είδους σύνταξη κυριαρχεί στο κείμενο (να δώσετε ένα παράδειγμα) και ποιο σκοπό εξυπηρετεί ;                                           

(Μονάδες 6)

 

Β. 2. Να σημειώσετε λέξεις ή φράσεις που λειτουργούν δομικά ως γέφυρες μετάβασης προκειμένου να δηλωθεί η αυστηρή χρονολογική σειρά κατά την αφήγηση του συμβάντος.

                                                                (Μονάδες 4)

 

Β. 3. Κατέλαβε, αποθέματα, οπωροπώλες, περιδιάβαιναν, είχαν εξαντληθεί : Να αντικαταστήσετε τις παραπάνω λέξεις του κειμένου με άλλες ισοδύναμες νοηματικά, ώστε το ύφος να μετατραπεί σε πιο οικείο και καθημερινό.

                                                                                  (Μονάδες 5)

 

Β. 4. Ποια στοιχεία προβάλλουν την οπτική γωνία του αφηγητή στο κείμενο;

                                                                        (Μονάδες 5)

 

Γ. Προσπαθήστε να ξαναδώσετε την αφήγηση του συγκεκριμένου συμβάντος σ’ ένα κείμενο 250 - 300 λέξεων από την οπτική γωνία από τη φορά του παθόντα αγοραστή που έπεσε πάνω στην τζαμαρία κατά την επίσκεψή του στο «σούπερ μάρκετ», κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές.

                                                                     (Μονάδες 60)

 

Μπούρα Αγγελική, Φιλόλογος Εσπερινού ΕΠΑΛ Ορεστιάδας